Yeni bir Dynamics 365 Finance and Operations uygulama projesini Microsoft Life Cycle Services (LCS) üzerinden nasıl ayarlanır.
Bu yazıda size Dynamics 365 Finance, Dynamics 365 Supply Chain Management veya Dynamics 365 Commerce için yeni bir lisans satışından sonra uyarlama projeyi başlatmak için gerekli olan adımları anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle firmanın Tenant Administrator hesabıyla Azure Active Directory (Azure AD) de aşağıdaki adımları takip ederek aktivasyon işlemi yapılmalı:
- InPrivate/Incognito olarak yeni bir oturum oluşturun ve Microsoft 365 Admin Center’ı açın.
- Tenant Administrator hesabıyla giriş yapın.
- Billing > Products & services gidin ve orada aldığınız ürünün olduğundan emin olun. Eğer yoksa iş ortağınızla iletişime geçin.
- Eğer ürün aboneliği (Subscription) aktifse uygulama projesi (Implementation Project) oluşturmayı tetiklemek için LCS ye giriş yapın.
- Yeni bir sayfada LCS’e Tenant Administrator hesabıyla giriş yapın.
- Ekrana çıkan kutucukları onaylayın böylece proje oluşturulmuş olacak.
- Tenant Administrator otomatik olarak Project Owner rolüne atanır. Bundan sonra projeyi LCS de görebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra eğer bir sorun yoksa Resim-1 de görünen uyarlama(Implementation) projesi oluşacak.
Resim-1
Projeye tıklayıp içine girdiğinizde sağ tarafta Resim-2’deki gibi bir menü göreceksiniz. En öncelikli yapılması gereken Project onboarding’e tıklayıp gerekli tanımları yapmaya başlamak. Tıkladığınızda bir sihirbaz açılacak ve adım adım yapılması gereken adımlar çıkacak. Adımları atlayabilirsiniz. Daha sonra tekrar dönebiliyorsunuz.
Resim-2
Adımları tamamladıktan sonra Resim-3 tekine benzer bir proje ekranınız olacak. Sağ tarafta yer alan Environments kısmını ayrıca tanımlamak gerekiyor başka bir yazıda ayrıntılı anlatmaya çalışacağım.
Resim-3
Bu proje için ben adımları önceden tanımlamıştım ve resim çekmemiştim. O yüzden hamburger menüden Project Onboarding’e tıklayarak tekrar açtım ve resimleri öyle çektim. İlk haliyle bire bir aynı değil ama tanımlar aynı.
Resim-4
Hoş geldiniz sayfası. Adımlardaki açıklamaların hepsini dikkatlice okumakta fayda var.
Resim-5
Bu sayfada bazı önemli alanlar var. Öncelikle projenin ismi ve bir açıklaması gerekiyor. Her şeyin İngilizce olmasında fayda var. Çünkü size destek olacak Microsoft çalışanlarının projenizle ilgili bilgileri anlayabilmesi gerekiyor. Burada projede çalışacağınız iş ortağını seçiyorsunuz.
Industry: Firmanın faaliyet alanı önemli çünkü size atanacak FastTrack mühendisi buradaki sektör uzmanlığına göre seçiliyor. Örneğin proje perakende projesiyse size perakendede uzman bir mühendis atanıyor.
Implementation team country/region: Ana proje ekibinin bulunduğu yer.
Legacy system: Eğer eski bir sürümden veya farklı bir ERP den geçiş varsa buradan seçebilirsiniz.
Preferred Azure region for production: Şu anda Türkiye için en uygun Data Center West Europe genelde projelerde bunu seçiyoruz.
Future user licenses: Eğer tüm proje canlıya geçtiğinde lisan sayılarında bir artış düşünüyorsanız buradan belirtebilirsiniz. Bunu yapmakta fayda var çünkü canlı sunucu konfigürasyonları sizin lisansınız ve verdiğiniz bazı bilgilere göre ayarlanıyor.
Resim-6
Bu kısımda projeye özel kullanılacak modülleri ve gerekli ayarları seçiyoruz. Bu projede depo yönetimi ve MRP kullanılacağı için onları işaretledik. Ayrıca Diğer Dynamics 365 ürünlerinden herhangi biri kullanılacaksa onu işaretliyoruz. Bizim projede sadece Power Platform kullanılacağı için onları işaretledik.
Resim-7
Bu kısımda proje ekibini tanımlıyoruz. İlk etapta tüm ekibi girmenize gerek yok özellikle FastTrack ekibinin iletişime geçmesi için Project Manager ve Architect rollerinin tanımlanmasında fayda var. Microsoft ile başlayanlar otomatik geliyor onlar için bir şey yapmanız gerekmiyor.
Resim-8
Proje tarihleri ilk etapta girilmesi gerek bir yer. Ayrı bir pencere de açılıyor bunun için. Tarihler sonradan değiştirilebiliyor ama ilk etapta doğru tarihleri girmek lazım. Bütün proje planı bu tarihlere göre oluşuyor ve FastTrack ekibi size bu tarihlere göre destek veriyorlar.
Resim-9
Bu kısım en önemli adımlardan biri. Artık Dynamics 365 projeleri Azure DevOps üzerinden yönetiliyor. Öncelikle size verilen Admin hesabı ile bir Azure DevOps kurulumu yapıp TFVC tipinde bir proje oluşturmanız gerekiyor. Ne yazık ki henüz Git desteklenmiyor. Bazı makalelerde Git kullanımlarına denk geldim ama henüz denemedim. Sonrasında LCS ile Azure DevOps arasında ilişkiyi buradan kuracaksınız. Azure DevOps hakkında çok fazla ayrıntı var başka bir makalede bu konuyu ele alacağım.
Resim-10
Projeyi bağladıktan sonra LCS ile Azure DevOps adımları arasında bir bağ kurmalısınız ben bu kısmı geldiği gibi bırakıyorum. İlerde proje ihtiyaçlarına göre değiştirdiğimiz projelerde olabilir.
Resim-11
FastTrack ile ilgili tanıtım ve linkler bu sayfada mevcut. Özellikle TechTalks ta çok güzel içerikler var mutlaka projeden önce izlemek lazım.
Resim-12
Bu kısımda da proje adımlarıyla ilgili genel bilgiler ve yararlı linkler mevcut.
Resim-13
Son adım proje başlangıcını tamamlamış oluyoruz.
Resim-14
Bitirdikten sonra yapmanız gerek en önemli ayarlardan biride Azure Connection eklemek. Eğer firmanın bir Azure hesabı yoksa yine Admin hesabıyla Azure Portal üzerinden üyelik başlatmalısınız. Burada takip etmeniz gerek birkaç adım var. Açtığınız Azure ile LCS bağlamak için sertifika indirip Azure Portala yüklemelisiniz. Ayrıca Azure Portal üzerinden Dynamics 365 uygulama yükleme yetkisi vermelisiniz. Bu kısım içinde ayrı bir makale hazırlayacağım.
Resim-15
Bütün bu adımları tamamladıktan sonra ortamları kurmaya hazırsınız. Microsoft aldığınız lisansa bağlı olarak Resim-16 da görülen 3 ortam hakkı veriyor. Bu ortamlarda herhangi bir ücret alınmıyor. Ek olarak kurmak istediğiniz her ortam için kullandıkça öde mantığına göre ödeme yapıyorsunuz. Genelde DevBox ve Test için ek ortamlara ihtiyaç oluyor. Bu makineleri Cloud-hosted environments menüsünden kurabilirsiniz.
PRODUCTION: Microsoft tarafından Projenin son aşamasında ayağa kaldırılıyor.
SANDBOX: STANDARD ACCEPTANCE TEST: Bu makine Tier-2 ve genelde Test için kullanılıyor. Bu ortamı biz kuruyoruz. Kurmaktan kastım ayarlarını yapıyoruz tipini belirliyoruz Microsoft bizim için hazırlıyor.
SANDBOX: DEVELOP AND TEST: Bu makineyi biz genelde Build makinesi olarak ayarlıyoruz. Bu makinelere Admin hesabıyla bağlanmayı kaldırdılar dolayısıyla geliştirme için bu makineyi kullanmamak gerekiyor.
Resim-16
Bu yazıda lisanslamadan sonra proje başlangıcı için gerekli adımları anlatmaya çalıştım. Proje boyutu ve karmaşıklığına bağlı olarak birçok farklı seçeneği değerlendirmek gerekiyor. Artık bir ERP projesi için olmazsa olmaz üç yer var ve bunları iyi bilmek gerekiyor. LCS, Azure ve Azure DevOps her biri ayrı bir derya olan bu üç ürünün temel özelliklerini iyi bilmek proje yapmayı kolaylaştırıyor ve maliyetleri düşürüyor. Ben LCS bir giriş yaptım ayrıntılarını anlatmaya devam edeceğim.
Selamlar.
www.fatihdemirci.net
TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps, Project onboarding, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Dynamics 365 Insights Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM