Skip links

Dynamics 365 Finance and Operations Veri Yönetimi “1-Veri Aktarımı (Import) Nasıl Yapılır?”


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 117

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 118

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 117

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 118
Dynamics 365 Finance and Operations Veri Yönetimi “1-Veri Aktarımı (Import) Nasıl Yapılır?”

Bu yazı ile Dynamics 365 Finance and Operations veri yönetimi altyapısına (Data Management Framework) giriş yapacağım. Veri yönetimi kapsamı çok geniş. Ben bu seride temel prensiplerden bahsetmeye çalışacağım. Veri her uygulama için çok önemli ancak ERP’nin var olma sebebi veriyi doğru toplamak ve toplanan veriden anlamlı raporlar oluşturmak. Bu sebepten ürünün her zaman veri yönetiminde güçlü araçları vardı. Bulutla birlikte bunlar artık çok ileri seviyeye taşındı. İşin içinde CDS ve Azure DataLake gibi çok farklı teknolojiler girdi. Tabi ki SQL ve tablo yapısı duruyor ancak üzerine eklenen Data entities yapısıyla birlikte çok daha esnek ve kolay yönetilen bir yapıya sahip olduk. Bu bölümde veri yönetimi altyapısını kullanarak Data Entitiy ve Entity Packeges’ın nasıl yönetileceğini anlatmaya çalışacağım.

Veri yönetimi altyapısına aşağıdaki nesnelerden oluşmaktadır.

  • Data entities – Anlamlı veri kümeleri diyebiliriz. Belli bir veriyi görmek ve işlem yapmak için bir veya birçok veri kaynağından oluşan bir yapıdır. Data Entity bizim için bu veri kaynaklarını bir araya getirip anlamlı bir veri kümesi üzerinden işlemleri yapabilmemize olanak sağlıyor. Tekrar kullanmaya uygundur. Entegrasyon, veri aktarımı ve diğer birçok ama için kullanılır.
  • Data project – Düzenlenmiş Data Entity ve ilişkileri tutan bir proje kaydıdır. Tekrar tekrar çalıştırılabilir bir yapısı vardır.
  • Data job – Çalıştırılmış Data Project’leri, yüklenen dosyaları ve tekrarlayan işlemleri içerir.
  • Job history – İşlemlerin tarihçesini tutar.
  • Data package – Sıkıştırılmış içinde Data project manifest ve Data files olan bir yapıdır. Data job üzerinden oluşturulur. Birden çok dosyayı tek seferde içeri ve dışarı aktarmayı sağlar.

Üç farklı senaryo için bu yapıyı kullanabilirsiniz:

  • Veri geçişi (Data migration)
  • Konfigürasyon oluşturma ve kopyalama(Set up and copy configurations)
  • Entegrasyon(Integration)

Gelelim bu yazının konusuna. Çok basit bir veri aktarımı ile başlayacağız. Tedarikçi grubu aktaracağız. (VendGroup). Dynamics 365 Finance and Operations’a giriş yapıp Workspaces > Data management çalışma sayfasını açıyoruz.

Resim-1

Framework parameters Tile’ına tıklıyoruz. Tile’ı nasıl çevirmek lazım emin olamadım. En iyi uygunu tuğla veya fayans gibi duruyor ama ben karo diyeceğim. J Açılan ekrandan birçok ayar yapabilirsiniz. Biz sadece View defauts kısmını Enhanced view olarak seçiyoruz.

Resim-2

Bu şu anda gelişmiş görünüm eski görünüme Standart view deyip dönebilirsiniz.

Resim-3

Import karosuna (Tile) tıklıyoruz.

Resim-4

Temel bilgileri giriyoruz ve Add File diyoruz.

Resim-5

Bu arada aktarım yapacağım veri aşağıdaki gibi bir csv.

Resim-6

Açılan pencerenden öncelikle aktarım yapmak istediğim Entity’yi seçiyorum. Formatımı belirliyorum. Upload and add ile dosyamı seçiyorum.

Resim-7

Burada Yes diyorum.

Resim-8

Burada dosyam ile Entity arasında bazı ilişkilerin eksik olduğunu söylüyor. İstersem buradan yapabilirim. Ben şimdilik No diyorum.

Resim-9

Aktarım ilişki eksikliğinden dolayı hata verdi. Ancak proje oluştu. View map altındaki ikona tıklıyorum.

Resim-10

Banan dosyam ve Entity arasındaki bağları gösteriyor. Benim dosyamda başlıklar etiket olarak olduğu için otomatik eşleştirme yapamadı. Buradan elle yapabilirim.

Resim-11

Eşleştirmelerimi tamamladım ve kaydediyorum.

Resim-12

Projemin üzerine gelip Import diyorum.

Resim-13

Aktarımı çalışma listesine ekledi.

Resim-14

Çok az bir verim olduğu için hızlıca aktarımı tamamladı.

Resim-15

Artık VendGroup formunu açıp içeri aktardığım kayıtları görebilirim.

Resim-16

Bu yazıda veri yönetimine bir giriş yaptım ve çok basit bir veri aktarımı gerçekleştirdim. İlerleyen yazılarımda bu yapının çok farklı kullanımlarından bahsedeceğim. Hem danışman hem de yazılımcıların buranın yeteneklerini çok iyi bilmesi gerekiyor. Birçok farklı kullanım yeri var. Doğru kullanımla size çok zaman kazandıracak bir yapı.

Selamlar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı https://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

www.fatihdemirci.net

 

 

 

 

Join the Discussion