Skip links

Dynamics 365 Finance and Operations için Model ve Paket Nedir ve Nasıl Oluşturulur?


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 117

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 118

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 117

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/dmrbt.com/httpdocs/wp-content/themes/boo/rella/extensions/aq_resizer/aq_resizer.php on line 118
Dynamics 365 Finance and Operations için Model ve Paket Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Bu yazıda Dynamics 365 Finance and Operations için yeni bir proje başlattığınızda geliştirmelere başlayabilmek için gerekli olan 2. adımdan bahsedeceğim. İlk adımdan önceki yazımda bahsettim. Yeni bir DevBox Deploy edip Azure DevOps projemize nasıl bağlayabileceğimizi anlatmıştım. Bu yazımda yeni bir Model ve Paket nasıl oluşturulur ve ne işe yarar anlatmaya çalışacağım.

Model, genellikle dağıtılabilir bir yazılım çözümüdür ve mevcut bir çözümün özelleştirmelerini içerebilir veya yeni bir çözüm de olabilir. İçerisinde Metadata ve kaynak kod dosyaları barındıran bir yapıdır. Bir model daima bir pakete aittir. Paket(Package), bir veya daha fazla modeli içerir. Paket model Metadata’sını, Binary dosyaları ve ilişkili diğer kaynakları içerir. Bir veya birden çok paket Deployable package haline getirilebilir. Deployable package test ve canlıya kod taşımak için kullanılır.

Model oluşturmak için Dynamics 365->Model Management->Create Model diyoruz.

Resim-1

Model için gerekli bilgileri dolduruyoruz. Model name önemli bunu sürekli kullanacağınızı ve her yerde göreceğinizi bilerek isim vermek lazım.

Resim-2

Next ile devam edince iki seçenek geliyor. Eğer bu ilk modeliniz ise modelle birlikte pakette oluşturmak isteyeceksiniz demektir. Dolayısıyla üsttekini seçiyoruz. Eğer hali hazırda bir paketiniz var ve onun içinde yeni bir model oluşturmak istiyorsanız ikinciyi seçmelisiniz.

Resim-3

Burası en önemli kısımlardan biri. Oluşturacağınız modelde hangi standart paketlerin referansına ihtiyacınız olacaksa buradan seçmelisiniz. Temel geliştirme ihtiyaçları için resimde görünenler ve ek olarak Dimension ve Directory yeterli olacaktır. Burada tümünü seçme yapmamalısınız bu sefer paket boyutunuzu ve derleme hızınızı etkiler.

Resim-4

Devam edince son ekran karşımıza çıkıyor. Bilgiler doğru ise Finish diyebiliriz. Öncesinde bu modeli varsayılan model olarak ayarlamak istiyorsanız işaretlemeyi unutmayın. Varsayılan model sonrasında Config dosyasından değiştirilebiliyor. Ayrıca yeni projede oluşturmak isterseniz işaretleyebilirsiniz.

Resim-5

Otomatik proje oluşturma ekranı açıldı. Dynamics 365 Finance Operations projesi oluşturuyoruz. Proje isimlendirmeye dikkat edin eskiden olan alışkanlığınızı koruyabilirsiniz. Benim mantığımda Şirket Kodı + Kişi+Proje adı var. Örneğin. DmrFDTrvLedgerJournalCreate gibi. Çok uzun yazmamaya dikkat edin. Ayrıca Location kısmında ben direk K: da bir VSProjects klasörü açıp oraya koyuyorum. Yolun da uzun olmaması gerekiyor. Add to Soruce Control kısmını da atlamayın sonradan da ekleyebilirsiniz.

Resim-6

Düzenlenmiş hali böyle proje ismine kendi adımı koymamışım deneme olduğu için.

Resim-7

Projemiz oluştu ve otomatik olarak yeni oluşturduğumuz DmrWMS modelinde oluştu. Bir tane yeni Job ekleyelim ve pakette ve projede nasıl göründüğüne bakalım. DmrWmsJob1 adında yeni bir Job ekledim.

Resim-8

K:\AosService\PackagesLocalDirectory ye girdiğimde kendi paketimizi göreceğiz içine girince resimde olan klasörler bulunacak. Descriptor altında paket ile ilgili tanımların olduğu bir dosya var. Bunu versiyon kontrole eklemeliyiz.

Resim-9

Paketin içinde girince oluşturduğumuz DmrWmsJob1 in kodunun burada olduğunu görüyoruz. Aslında X++ nesnelerinin tümü DmrWMS klasörü altında olacak.

Resim-10

K:\VSProjects\DmrWms1 projemize baktığımızda burada sadece proje tanımlarının olduğunu göreceksiniz. Kodlar ve nesneler burada tutulmuyor. Bu mantık X++’a özel bir mantık olmuş.

Resim-11

Bu yazıda model, paket ve proje nedir ve nasıl oluşturulur anlatmaya çalıştım. Yeni versiyonda ki en önemli üç araç bunlar. Katman hala var ama çok bir önemi kalmadı. Özellikle paket mantığını ve dosya yapısını iyi anlamak gerekiyor. Birde normal Visual Studio projelerinden farklı bir yapısı olan proje mantığımız var. Bunu da karıştırmayın. Bir sonraki yazımda bu klasörleri versiyon kontrole asıl bağladığımızı anlatacağım.

Selamlar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı https://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

www.fatihdemirci.net

 

 

 

 

Join the Discussion